Spore


A Spore-t az Electronic Arts adta ki 2008-ban, lényege, hogy a fejlődési fázisunkhoz megfelelő fajokat kell teremteni, majd háborúzni vagy barátkozni.

A játék alapvetően két részből áll: a lénylabor, ahol - mint neve is utal rá - lényeket és járműveket kreálhatsz, a másik az evolúciós játékmód, ahol először egy plankton, de a végén akár űrutazó is lehetsz. Viszont, aki akar, egy kis zsebpénzért cserébe akár mások által kreált pályákat is teljesíthet.

A lénylaborral létrehozhatsz halat, vadállatot, törzsi, modern, és űrszépítő embert, de akár autót, hajót, repülőt és négyéltűt (föld, víz, levegő, űr) is alkothatsz, ha éppen nagyon unatkozol. Ezeket a teremtményeket a Spore online tárhelyébe menti, ahol mások megtekinthetik, átalakíthatják, és akár meg is jelenhet az ő világukban is. Sajnos ezekkel a lényekkel nem játszhatsz, csak akkor, ha veszel hozzá külső programot.

Az evolúciós játékmódban enned vagy barátkoznod kell (ez később változik a játék során), ezekért DNS-t, IQ-t és néha testrészt kapsz. Mikor plankton vagy, csak enni tudsz (algát és húst vagy mindkettőt), állatként szintúgy enni, de akár táncolni, énekelni, pózolni vagy más fajokat elbűvölni is. "Törzsszépítőként" már felülnézetből irányítod a faludat, itt hangszerekkel szórakoztathatod a többi népet, de akár ajándékot is vihetsz nekik. Viszont páran nem kifejezetten kedvesek, és kifosztják, majd felgyújtják a házakat. Városiként ugyanezt kell csinálni, csak kicsit modernebben (például bunkósbot helyett pisztolyt használhatsz), majd űrhajósként az űrben háborúzhatsz, kereskedhetsz, kalandozhatsz.

Ajánlom kicsiknek, nagyoknak, akik szeretik a felfedezős és városépítős játékokat. A Spore-t ingyenesen le lehet tölteni számítógépre (ez csak a lénylabort tartalmazza), zsebpénzből pedig megvásárolhatod az egészet. Aki nem rendelkezik PC-vel, annak is van lehetősége, hogy játsszon a játékkal, ugyanis Blackberry, IOs és Windows telefonon, valamint Nintendo DS-en is lehet játszani.

Bagu Máté 6.d