Sziklakórház

Pálfy Jenő haditudósító vagyok, és ma ellátogattam a budai vár alatti barlangrendszerben található Sziklakórházba. A cikk megírásához személyes segítséget kaptam a kórház orvosaitól és nővéreitől.

1956 októberében újból megnyitotta kapuit a korábban bezárt kórház, mely a Vöröskereszt által védett terület volt. Az épületben ellátták a szovjet csapatok sebesültjeit, az '56-os forradalmárokat és a karhatalmi erőket. A létesítmény megismerésében Dr. Máthé András kiváló sebész volt a segítségemre. A kórtermekben és a folyosókon is, melyekben a zsúfoltság volt a jellemző, rengeteg volt a sebesült. A telítettség miatt sokszor össze kellett tolni az ágyakat, hogy több beteget tudjanak elhelyezni. Az orvosok és a nővérek nem sokat aludtak, folyamatosan szolgálatban voltak. A kórház műtőjében két műtőasztal volt, ezeket a higiéniai szabályok szerint külön kellett volna választani, de ebben a helyzetben ez nem lett volna praktikus. Az egyik műtőasztal ortopédiai húzópadként is üzemelt, mivel ennek segítségével húzták vissza a törött csontokat a helyükre, ami biztosan nem volt fájdalommentes. Egy, a kornak megfelelő röntgengép is helyet kapott a műtő melletti helyiségben. Áramkimaradás esetén két aggregátorral oldották meg az áram pótlását. Az építményben két hatalmas víztartályt is felállítottak vízhiány esetére. A kórházban a konyha csak az étel melegítésére szolgált, melyet a János Kórházból szállították a betegek, orvosok és nővérek számára.

Dr. Máthé András idegenvezetőm, a kórház nagyszerű orvosa nem engedte amputálni a betegek végtagjait, hanem megtett mindent, hogy a sebesültek minél előbb felépüljenek, később ezért ők nagyon hálásak voltak az orvosnak. A látogatás alkalmával a sebész megismertetett a gyógyítás és operálás eszközeivel. Az orvosok sokszor az életük kockáztatásával mentek fel a felszínre és próbálták menteni az emberéleteket.

A vizit során kiváló példáját láttam az emberi erkölcsnek, a segítőkészségnek, a példamutatásnak, valamint a forradalom okozta szörnyűségeknek.

Budapest, 1956. november 6.

Moldoványi Máté 8.c