Titanic-kiállítás

2017-ben Magyarországra érkezett a Titanic-kiállítás, mely már nagyon sok éve utazza körbe a világot. Mi most Budapesten nézhettük meg a Király utca 26-os szám alatt a VAM Designban.

A kiállítás a híres Titanic nevű hajó tragikus történetéről szól. 1907-ben a White Star Line nevű cég megbízta a Harland and Wolff hajóépítő üzemét, hogy építsenek három óriási hajót Titanic, Britannic és Olympic néven. Az RMS Titanic 1912. április 10-én délben indult el Southamptonból első és egyben utolsó útjára. A Titanic megállt Cherbourgban és Queens-townban. Onnan indultak tovább április 12-én New York felé. A következő két és fél nap eseménytelen volt. Április 14-én a Titanic figyelmeztetést kapott az útját keresztező jéghegyekről, de a kapitány nem vette figyelembe a jelentést. Van a Titanic tragédiájának egy nyomós oka, amiről nem sok szó esik. Nem sokkal a Titanic indulása előtt a hajó egyik alkalmazottját megbízták azzal, hogy vigyázzon a hajó távcsövére. Pár nappal az indulás előtt az alkalmazott megbetegedett, és nem tudott jelen lenni az úton, azt azonban elfelejtette megmondani, hogy hova rakta a távcsövet. Április 14-én éjjel 23 óra 40 perckor a Titanic árbóckosarában álló két matróz jéghegyet észlelt a láthatáron, és azonnal riasztották a kormányost, mondván, hogy vegyen teljes fordulatot a kormánykerékkel. A kormányos majdnem elsiklott a jéghegy mellett, de a végén mégsem sikerült, és a jéghegy kicsit súrolta a Titanic első felének oldalát. Az utasok nagy része észlelte az ütközést, és érdeklődve indult a fedélzet irányába, hogy megtudja, mi történt. A hajó egyik építészmérnöke, Thomas Andrews éjfélkor hajnali két óra körülre jósolta a hajó süllyedését. Az első osztályon utazó nőket és gyerekeket egyből mentőcsónakokba ültették. Mikor már minden ebbe a kategóriába tartozó ember elhagyta a hajót, a személyzet fölengedte a fedélzetre a többieket is. Az elkövetkezendő órákban a hajó fokozatosan kettétört. Körülbelül 10 perccel az előtt, hogy a Titanicot teljes terjedelmében elnyelte a víz, a hajó véglegesen ketté tört, és az egyik fele süllyedni kezdett az óceán feneke felé. A vízen fennmaradó fél hajó elkezdett emelkedni, és vízszintes állapotból függőleges állapotba került. Végül 1912. április 15-én hajnali 2 óra 20 perckor a Titanic elsüllyedt.

Én Augusztus 31-én, a nyár utolsó napján voltam a kiállításon, és azt kell hogy mondjam, ilyen jó és érdekes kiállításon még sosem voltam. A jegy megvásárlása után mindenki kapott egy beszállókártyát, melyen egy a való világban is a Titanicon utazó ember adatai voltak. Mikor lementünk a lépcsőn, ami az első terembe vezetett, egy ott dolgozó lány a kezünkbe adott egy készüléket, és elmondta, hogy minden teremben a falon lévő szövegek mellett lesz egy szám, és ha mi beírjuk a készülékbe a számot, az majd felolvassa nekünk az adott szöveget. Az első terem nagyon érdekes volt. A falon láthattunk 13 táblát. Minden tábla egy évet mutatott be 1900-tól 1912-ig. Egy táblán volt három, négy vagy öt meghatározó információ az adott évről. A második teremben egy 8 perces filmet vetítettek le nekünk a Titanic építéséről és vízre bocsátásáról. A következő teremben rengeteg tárgyat láthattunk, melyet a víz alól hoztak fel. Volt a teremben bőrönd, szemüveg, hajtű, pénz, távcső, női kosztüm, öltönycipő, hajkefe és rengeteg érdekes tárgy. A kiállításon nagyon sok klassz termet láthattunk. Volt például egy, amit úgy rendeztek be, mint a Titanic első osztályú éttermének egy részét. Összehasonlíthattuk az első osztályon és a harmadosztályon utazó emberek szobáját. Láttunk makettet és képet arról, hogy hogy néz ki a Titanic roncsa napjainkban. Megismerhettük a Titanicról szóló filmfeldolgozásokat. Végül az utolsó terem végén, a falon egy óriási táblázat volt a hajó utasainak névsorával, és arról, hogy ki élte túl a katasztrófát. Minden ember buzgón kereste a saját beszállókártyáján lévő ember nevét, kíváncsian várta a pillanatot, hogy megtudja, életben maradt-e, vagy sem.

A kiállítás fenomenális élmény volt. Mindig is nagyon érdekelt a Titanic témája, és nagyon örültem, hogy most élőben is láthatom azokat a tárgyakat és érdekességeket, amiket erről a történelmi hajóról hoztak fel az óceán aljáról. Sajnos a cikket kicsit későn kezdtem el, mert a kiállítás 2018. január 1-jén elhagyta Magyarországot, de ne csüggedjetek! Köztudott, hogy a Titanic-kiállítás nagyon nagy népszerűségnek örvendett Budapesten. A hírek szerint éppen a nagy érdeklődésnek köszönhetően a kiállítást szervező cég az elkövetkezendő 30 évben vissza fog térni Budapestre, hogy megmutassák majd azt a következő generációnak is. Én már nagyon várom, hogy a kiállítás visszatérjen hazánkba, és nektek is szívből ajánlom, hogy majd 2040 és 2050 között ti is gyertek el gyerekeitekkel együtt erre a csodálatos kiállításra.

Rák Olivér 6.b