A világűr, avagy a végtelen semmi

Amikor úgy gondolod, hogy a Föld nagy, akkor tévedsz. Tegyük fel, hallottál már a Naprendszerről (na, jó, biztos ismered). A Föld ennek egy része csupán. A Naprendszer központi csillaga a Nap, és az égen több millió csillag van (már amit ismerünk), ebből is látszik, hogy a Föld nem lehet olyan nagy, mint gondolod.

Én személy szerint nagyon érdekesnek találok mindent, ami "földönkívüli". Például a bolygókat, amelyek közül a kedvencem a Szaturnusz és az Uránusz. De a világegyetem nem csak csillagokból és bolygókból áll. De nem ám! Üstökösök, meteoritok, fekete lyukak, féreglyukak is találhatók benne. Na, akkor ragadjunk le a fekete lyukaknál! A fekete lyuk a téridő olyan tartománya, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni. A szupernóvákból alakul ki (azért nem ilyen egyszerű, de ennek az elmagyarázása egy külön cikket érdemelne). Szinte mindent beszív sok ezer kilométeres körzetben, és nem enged ki semmit. Innen kapta a nevét is, hiszen mivel mindent elnyel, csak egy fekete lyuk marad belőle (bár gondolom, erre magad is rájöttél). A fekete lyukak olyan gyorsan szívják magukba a különböző anyagokat, hogy az meghaladja a fénysebesség értékét is. Biztos megnyerne egy futóversenyt, ha indulna.

A csillagok is elég nagy képződmények. Nézzük meg például a Szíriuszt, ami a Földről látható csillagok közül az egyik legfényesebb. A Szíriusz fényessége -1,44 magnitúdó, távolsága 8,6 fényév, így a Szíriusz abszolút fényessége 23-szor akkora, mint a Napé. Átmérője 1,8-szer, tömege 2,35-szor nagyobb, mint központi csillagunké. Ezt akárhonnan nézed, nagyon nagy. Nagyon. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy van a Khalifa-torony, és annál csinálnak egy háromszor nagyobbat. A Szíriusz olyan fényes, hogy a Nap hozzá képest olyan, mint egy napszemüveg lencséje.

Annyi érdekesség van a világűrben, hogy 8000000000000 Word lap se lenne elég, hogy leírjak mindent, de azért megpróbáltam. 

Győri Mátyás 6.c