Felhő alapú tárhelyek

Sokak által ismeretlen alkalmazástípust, fogalmat fogok megismertetni ebben a cikkben, nevesen a felhő alapú tárhelyeket.

A mai világban sok tárhelyet foglalnak a fájlok, például egy 2017-es játék, a Call of Duty WWII 90 gigabájt letöltéskor! Az ilyen nagyméretű játékok nem hagynak helyet kisebb dolgoknak, például filmeknek és zenéknek. Erre megoldást kínálnak a felhő alapú tárhelyek, amiket mostantól FAT-nak fogok hívni. Ezek arra valók, hogy online, általában internetes szolgáltatásokban tároljunk fájlokat, más néven felhőtárhelyben. Ezek a tárhelyek kímélik merevlemezünket az alkalmazástól függő mértékben. Mi, hermanos tanulók például a Microsoft 365-ben elérhető OneDrive segítségével akár 1 terabájt adatot tudunk online elmenteni, de a Google Drive (g-mail fiókhoz kapcsolódó alkalmazás) 15 gigabájtot takarít meg neked. Sajnos játékokat nem tárol, kivéve, ha olyan játékot teszel rá, ami DRM-free, azaz nem igényel Steamet, igaz, ezeket a játékokat sajnos csak tárolhatod, de nem indíthatod el. De akkor miért is jó? Fájlokat vihetsz át gépről gépre, vagy azt csinálhatod, amit én: DRM-free játékokat töltök fel, és filmeket nézek róla, amik nem férnek fel a telefonomra. Továbbá felgyorsítja a g-mail üzenetküldést, mert ha 50 gigabájtot küldenél át, akkor alapesetben a rendszer évmilliók után bírná csak átküldeni.

Hogy pár példát mondjak A FAT-ekből: DropBox (2 GB tárhely), Google Drive (15 GB tárhely ingyenes verzióval), OneDrive (5 GB ingyenes, 1 TB Microsoft 365 fiókkal), de hogy valami jó drága is legyen, az iCloud 10 dollár havonta, és 2 TB-ot biztosít (2700 ft havonta, és annyi tárhely, amit csak UltraHD torrentált filmekkel lehet teletölteni.)

Ha valakinek ezzel megspóroltam 500 GB tárhelyet, akkor örülök neki, ha pedig nincs kedved alkalmazni, akkor is legalább tudsz egy módszert ajánlani másoknak.

Bagu Máté 6.D