Haj, Rákóczi, Bercsényi...

Október végén szokásunkhoz híven ismét ellátogattunk a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumba, ahol A Zuglói Filharmónia Haj, Rákóczi, Bercsényi.... című előadását hallgattuk meg. A műsor témája: szabadsághősök a magyar történelemben volt.

A témakörhöz kapcsolódóan meghallgattuk például Zarándy Ákos Rákóczi-concerto tárogatóra és zenekarra írt művét, Ludwig van Beethoven Egmont-nyitányát, Lajtha László Forradalmi szimfóniáját és Hector Berlioz Rákóczi-indulóját. A meghallgatott darabok a magyar szabadságharcokat (Rákóczi-féle szabadságharc, 1956-os forradalom és szabadságharc), illetve azok hőseit idézték meg. A II. Rákóczi Ferenc-emlékévhez, azaz erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulójához kapcsolódó műsor keretében magyar táncokat is láthattunk. A Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei bodrogközi verbunkost és rábaközi csárdást mutattak be. Nemcsak zenei élményben volt részünk, hiszen az előadott művekhez kapcsolódóan történelmi érdekességeket is hallhattunk. Megtudhattuk például, hogy az eredeti Rákóczi-indulót többen is feldolgozták. A legismertebb mégis egy francia szerző, Berlioz műve lett. Az induló a magyar nemzet egyik legfontosabb zenei szimbóluma lett, ezért az 1848-1849-es szabadságharc leverése után betiltották. Érdekes információ volt az is, hogy az 1956-os forradalom során gyakran elhangzott a rádióban egy, a Hollandia függetlenedéséről szóló darab, Beethoven: Egmont című műve. Lajtha László Forradalmi szimfóniájában pedig a forradalom leverésének tragédiája jelenik meg

Nekem tetszett a műsor. Érdekes volt hallgatni, hogyan kapcsolódik össze a zene és a történelem. Nekem legjobban Hector Berlioz Rákóczi-indulója tetszett, mert megragadott a lendülete és a lelkesítő hatása.

Urbanovszky Viktor 7.c