Kopcsik Marcipánia

Idén nyáron két napot Egerben töltöttünk a nagymamámmal. Számunkra ismeretlen volt a város, mivel még nem jártunk ott. A szállásadónktól kértünk tanácsot, hogy miket nézzünk meg, miket tanácsol. Egy marcipánmúzeumot, a Kopcsik Marcipániát ajánlotta. Szerencsére közel is volt a szállásunkhoz, így egyik délután el is látogattunk oda.

A híres Kopcsik Lajos mestercukrász számtalan díjjal, oklevéllel, kitüntetéssel, Guinness-rekorddal büszkélkedhet. A múzeumban Kopcsik Lajos remekművei láthatók, a valósághű tárgyak mind-mind cukortésztából készültek, melynek a titkos receptjét el is árulta nekünk a híres cukrászmester. Mindössze tojásfehérjéből, zselatinból és cukormázból készülnek a kiállított tárgyak, melyek így akár 100 évig is elállhatnak.

A kiállított művészi csodák többféle stílusú darabokat tartalmaznak, mint például magyar népművészeti tárgyak, ismert mesehősök, épületmásolatok, görög mitológiai szobrok, de láthatók híres festők világhírű festményei is. Külön teremben található az egész világon egyedülálló barokk szobabelső, melynek a mennyezete és a padlója is cukorból készült.

Számomra nagyon érdekes volt megnézni ezeket a műveket, mert szinte láttam magam előtt azt a sok munkát, erőfeszítést, mely a tárgyak elkészítéséhez kellett. Nagyon egyedinek és különlegesnek találtam a tölcséres gramofont, hisz a lemez, a tekerő, de még a tű is cukorból készült.

Mindenkinek ajánlom, ha Egerben jár, hogy látogasson el Marcipániába, mert feledhetetlen élményben lesz része.  

Juhos Jázmin 6/B