Roger Federer

Minden ember, aki egy kicsit is jártas a teniszben, ismeri Roger Federer nevét. Roger Federer eddig 20 Grand Slam tornát (négy legnagyobb torna), 102 ATP tornát (egyhetes bajnokság) nyert, és a 2008-as pekingi olimpián is aranyérmet szerzett. Eredményeivel az örök világranglista alapján ő a történelem legeredményesebb teniszezője, továbbá ő nyerte a Legtöbb Grand Slam tornát is.

1981. augusztus 8-án született Svájcban, Baselben. Apja Robert Federer német származású volt, míg anyja, Lynette Federer a Dél-Afrikai Köztársaságban jött világra. Hároméves korában kezdett el teniszezni. Példaképei Stefan Edberg, Boris Becker és Pete Sampras voltak. A teniszezésen kívül több hobbija is van. Nagyon szeret síelni, pingpongozni, focizni, golfozni és kártyázni. Elmondása szerint fiatal korában nagyon heves és ingerlékeny volt a teniszpályán, sokszor ütőt is tört, és az is előfordult, hogy ott kellett hagynia az edzést a viselkedése miatt, ám felnőtt korára olyan szinten megváltozott a hozzáállása ezzel kapcsolatban, hogy pályafutása során máig 13-szor kapta meg a Stefan Edberg Fair Play díjat.

1995 és 1997 között hét junior tornát nyert meg, továbbá 1999-ban junior egyesben és junior párosban is megnyerte a legnagyobb Grand Slam tornát, Wimbedont. Ugyanebben az éveben 17 évesen felnőtt profi játékossá nyilvánították őt. A következő évben kitűnően szerepelt a Davis kupán (nemzetek közti kupa) és bejutott a bécsi torna döntőjébe is. Az évet a felnőtt világranglista 64. helyén zárta.

2000-ben bejutott a Marseilles-i és a baseli torna döntőjébe, valamint negyedik helyezést ért el a Sydney-i olimpián. Év végén a ranglista 29. helyén állt. 2001-ben és 2002-ben egyre jobb eredményeket ért el, egyre feljebb jutott a világranglistán. 2003-ban megnyerte élete első Grand Slam tornáját. A wimbledoni döntőben 3-0-ra győzte le Mark Philippussis-t. 2004-ben megnyerte az Australian Opent, és ezzel elérte, hogy az ő neve állhasson a világranglista legtetején, és ettől fogva 237 hétig ő volt a ranglista élén. Az athéni olimpián ő lengette Svájc zászlaját az esemény nyitó ünnepségén. A második wimbledoni győzelme után sikerült megnyernie a Us Opent, ahol a negyeddöntőben egykori példaképét, Andre Agassi-űt győzte le. Ebben az évben 74 meccset nyert meg és 6-ot veszített el.

A 2005-ös évben is jól teljesített több Grand Slamet és rengeteg Atp tornát nyert. 2006-ban még sikeresebb évet zárt. 2007-ben két fiatalabb rivális, Rafael Nadal és Novak Djokovic is megjelentek a világranglista élvonalában. Federernek évek óta nem voltak olyan nagy kihívói, mint ekkor. Ettől függetlenül még mindig ő állt az első helyen. 2008-ban nagyszerűen teljesített minden tornán. Azonban Wimbledonban olyan nehéz feladat elé állt, mint korábban még soha. A döntőben meg kellett küzdenie legnagyobb vetélytársával, Nadallal. Az első két szettet Nadal nyerte, a második kettőt pedig Federer. Egy maratoni hosszúságú döntő szett után Nadal emelhette magasba az arany trófeát. 2009-ben egy hihetetlenül eredményes szezon után hivatalosan is ő lett minden idők legjobb teniszezője. Ugyanebben az évben április 11-én feleségül vette Miroslava Vavrinec svájci teniszezőnőt. Pár héttel később életében először sikerült megnyernie a Roland Garros-t, és ezzel azt is elmondhatta magáról, hogy mindegyik Grand Slam tornát legalább egyszer megnyerte.

2010-ben nagyon sikeres éve volt, de ismét több fiatal teniszező sodorta veszélybe a győzelmeit. 2011-ben a tornákon szerzett győzelmei mellet megnyerte a világbajnokságot is. 2012-ben újra visszakerült a világranglista élére. 2013 nem volt sikeres év a számára. Több nagy vereséget szenvedett és sérüléseket is szerzett, ennek hatására lejjebb is csúszott a világranglistán. 2014-ben újra visszatért, és a svájci válogatottal győzedelmet szerzett a Davis-kupán.

2015 közepesen sikeres év volt a számára. Győzött és vesztett is fontos meccseken. Ebben az évben szerezte meg élete 1000. Atp győzelmét. 2016 talán élete legrosszabb éve volt. Wimbledonban elesett az elődöntőben, és megsérült a térde. Ennek köszönhetően elvesztette ezt a mérkőzést, az összes 2016-os tornát vissza kellett mondani, továbbá le kellett mondania, a 2016-os riói olimpián való részvételről is. 2017-ben visszatért a Hopman Kupán, de nem sikerült diadalmaskodnia. Ezután egy hihetetlenül izgalamas Australian Open döntőben verte meg Nadalt, és ezzel megszerezte 5. Australian Open győzelmét, továbbá megnyerte Wimbledont is. 2018-ban megvédte a bajnoki címét az Australian Openen. Ez volt a legutóbbi Grand Slam győzelme és egyben a huszadik is. Ezután ez az év nem volt különösen kedvező a számára. Idén Wimbledonig nem voltak nagy sikerei, azonban az angol tornán a döntőig jutott. A döntőben Novak Djokovic egy öt és fél órás, öt szettes döntőben győzte le a svájcit. Azóta több Atp tornát megnyert, és tartja a harmadik helyet.

Roger Federer hihetetlenül elegáns játékával, udvarias és kedves személyiségével és azzal a számos világrekorddal, amit beállított, élő legendává vált, pontosabban minden idők legnagyobb legendájává. Federer a teniszpályán kívül is nagy dolgokat tett. Létrehozta a Roger Federer Alapítványt, melynek célja az Afrikában élő gyerekek élelmezése és tanítása. Én egy és fél éve kezdtem teniszt nézni, és egyből lenyűgözött Federer művészi játéka. Roger augusztus 8-án betöltötte élete harmincnyolcadik évét, és ezzel egy újabb rekordot állított fel. Egyesek már azt is hihetetlennek tartják, hogy valaki harminchét évesen wimbledoni döntőt tud játszani, én azonban hiszek benne, hogy Federer még fog Grand Slam trófeát tartani a kezében.

Mindenkinek nagyon nagy szeretettel ajánlom a teniszt, nézni és űzni is. Ez egy nagyon izgalmas, hatalmas koncentrációt igénylő és csodálatos játék. Aki pedig már jártas e sportban, annak csak egy mondatot szeretnék mondani: hajrá Federer!

Rák Olivér 7.b