Roxfort vagy Herman?

Gondolom, mindenki ismeri az iskolákat, sőt, mindenki volt már iskolában. Én például a Hermanba járok, amit azért már nem mindenki ismer a földön, de van egy olyan iskola, amit szinte senki nem ismer. Ennek az iskolának csak a varázslók tudnak a létezéséről. A neve: Roxfort.

Ez az iskola már abban különbözik a többitől, hogy ez egy hatalmas kastély. Én ezerszer akkorának képzelem el a Roxfortot, mint az én iskolámat, pedig a Herman is nagy. Szóval a Roxfortnak kívülről káprázatos látványa van, aztán még nem is beszéltünk a benne lévő csodákról. Belülről már az emberek is csodásak, hiszen mindenki varázsló és boszorkány. Itt nem csak tanárok és diákok vannak, hanem élő festmények, szellemek, szörnyetegek. A tantermek is tele vannak furcsaságokkal. A rendes iskolákban az lenne a furcsaság, ha csúnya szavak lennének felírva a táblára, de ezeket a Roxfortban minden nap megteszi Hóborc, a kopogószellem, akinek az a dolga, hogy zajt és káoszt csináljon. Én most nem ezekre a furcsaságokra gondolok, hanem például bájitalokra, élő könyvekre és varázskönyvekre.

Én a Hermanba reggel bemegyek, és körülbelül 16 órakor megyek haza, de a Roxfort egy bentlakásos iskola. Aludni a klubhelyiségükben tudnak, ami mind a négy háznak van. Hogy mik azok a házak? A rendes iskolákban osztályok vannak, az én iskolámban például 2.A, 6.C, 3.D. A házak pont ugyanilyenek, csak négy van belőlük (a Griffendél, a Mardekár, a Hugrabug és a Hollóhát), és ezeken belül vannak korosztály szerint bontott csoportok. Mindegyik háznak a tanulói más tulajdonságokkal rendelkeznek, például a griffendélesek bátrak. A tanulókat egy süveg (teszleg süveg) osztja be a belső tulajdonságaik szerint. 

Szóval a tanulók a saját klubhelyiségükben alszanak, ahova egy élő kép engedi be őket (kivéve a mardekárosokat, mert nekik egy falba van elrejtve az ajtójuk), aminek ha megmondod a jelszót, akkor beenged. Amikor reggel felkelnek, elmennek reggelizni az ebédlőbe, ahol a plafon mindig a kinti eget mutatja (mert elvarázsolták). Ha befejezték a reggelizést, akkor indulnak az órák. Az én iskolámban van néhány olyan óra, ami még a Roxfordban sincs: pl. informatika, technika és földrajz, de a Roxfortban van helyette sötét varázslatok kivédése, bűbájtan és még sok hasonló óra. A Roxfortban nem csak pince, tantermek és tanári van, hanem rejtett szobák is, például a titkok kamrája, amiben egy óriáskígyó (baziliszkusz) van, akinek ha belenézel a szemébe, akkor meghalsz, de ha tükörből, üvegből, pocsolyából vagy ilyesmikből látod meg a szemét, akkor kővé válsz. Igen, a Roxfortban nagyon veszélyes szobák vannak, de a Roxfort még így is a világ egyik legbiztonságosabb helye, hiszen a Gringottsból (a varázslók legbiztonságosabb bankjából) áthelyezték a bölcsek kövét a Roxfortba. A bölcsek köve egy olyan kő, ami akármilyen fémet arannyá tud változtatni, és akárkit halhatatlanná tud tenni. Szóval a Roxfort az nem csak egy iskola, hanem az, aminek el szeretnéd képzelni.

Én szívesen elmennék a Roxfortba egy pár hétig látogatóba, de biztos nem szeretnék ott tölteni egy egész tanévet, hiszen mugli vagyok, úgyhogy mégis csak jobb a rendes iskolában.  

   Juhász Milán 6.C