Sherlock Holmes

Ki ne ismerné Sherlock Holmes-t, a világhírű detektívet, Sir Arthur Conan Doyle könyveiből? Ha nem is olvastál egyetlenegy könyvet sem, akkor is már biztosan hallottál róla, mivel a Doyle története olyan népszerű lett, hogy meg is filmesítették.

Sherlock Holmes, a skót származású író és orvos 1887-ben jelent meg először a könyvekben mint londoni tanácsadó detektív hű társával és krónikásával, Dr. Watsonnal. Holmes ismert magas intelligenciájáról; híres a megfigyelőképességéről, a következtetőképességéről és a logikájáról, amiket a bűnügyek megoldásánál igen találóan felhasznál.    

Watson doktor Sherlock Holmes állandó segítője Sir Arthur Conan Doyle novelláiban. Az első részben ismerkedtek meg egymással. Watson az afganisztáni háborúban katonaorvosként vett részt, de súlyosan megsebesült, ezért leszerelték. Miután kikerült a kórházból, összefutott régi barátjával, és a segítségét kérte: mivel nem dolgozott, nem volt pénze, nem tudta megfizetni a szállást. Osztálytársa talált is neki egy különös lakótársat, aki nem volt más, mint a fiatal Holmes. A lakás, ahol laktak, az ismert Baker Street 221/b. Watson sokáig még csak nem is sejtette, mi barátja foglalkozása, és hogy mi célból tanulja azt a sok zagyvaságot. Főleg az nem volt világos számára, hogy Holmes miért tartja fölösleges dolognak a Naprendszer működésének megtanulását. Ám első kalandjuk, A brixtoni rejtély alkalmával az összes kérdésére választ kapott.

Minden bűncselekmény hátterében Sherlock Holmes főellensége, a gonosz Moriarty professzor áll. Az utolsó történetben Holmes a nagy riválisával a svájci vízesésbe zuhant, de mivel Conan Doyle könyvei óriási sikert arattak, így az író kénytelen volt feltámasztani a detektívfiguráját. A Sherlock Holmes visszatér című novellában a nyomozó későbbi kalandjait hű társa, Dr. Watson meséli el.

Ezek az izgalmas és ötletes regények sok felnőtt és gyerek fantáziáját repítették el Anglia fővárosába, Londonba Sherlock Holmes nagyszerű kalandjainak közepébe.

Feith Izabella 5.c